poniedziałek, 11 kwietnia 2016

BISZKOPT TRADYCYJNY..

Pamiętam z dzieciństwa chwilę w której moja Babcia lub Mama piekły biszkopt. Chwila grozy . Nie można było nic głośniej powiedzieć, otworzyć drzwi, zrobić przeciągu bo biszkopt "opadnie". Masakra. No ale dzięki tym kobietom odziedziczyłam w spadku przepis na biszkopt idealny. Wypracowanie go kosztowało wiele stresu ale nigdy nie zawodzi.
I uwaga oto przepis na biszkopt idealny :

  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru ( ja używam szklanki o pojemności 200 ml)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

I tak mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielam od białek, następnie białka ubijam na sztywno z cukrem.  Gdy piana będzie już sztywna dodaje po jednym żółtku  ( cały czas mieszAjąc),  na koniec dodaje mąkę połączoną z proszkiem . Piekę w 180 stopniach ok 40 min.
I uwaga teraz najważniejsze ( i tu serce mojej Mamy i Babci by pękło ) po upieczeniu biszkopt rzucamy o blat :):). Tak, tak rzucamy i po bólu . Nie opadnie, możemy otworzyć okna, dzieci mogą krzyczeć :):)


4 komentarze:

  1. Super przepis..

    OdpowiedzUsuń
  2. Też zawsze rzucam biszkopt po upieczeniu. Ale dekoracja jest przepiękna, gratuluję zdolności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego proszek przecież bez proszku też by wyszło?

    OdpowiedzUsuń