niedziela, 22 stycznia 2017

ZEBRA

Kolejne cisto dzieciństwa. Pyszne, proste i zachwycające. U nas znika jeszcze ciepłe. 

SKŁADNIKI


  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju


DODATKOWO

3 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem,  olej i wodę. Wszystko miksować do połączenia składników.
Ciasto rozdzielić na dwie równe części - do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszać do połączenia.
Tortownicę o średnicy 27 cm smaruje masłem i wysypuję bułką tartą. Ciasto wylewamy na przemian - 3 łyżki białej masy, 3 łyżki ciemnej.
Piekę w 185 stopniach ok 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz