- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1 cukier waniliowy
- 120 g czekolady mlecznej
- 1/2 szklanki mleka
SPOSÓB WYKONANIA
Masło ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku ( cały czas ucierając). Na koniec cukier waniliowy.
Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy czekoladę i mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy na przemian ( jak przy Zebrze).
Piekę w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Bardzo dobrze wygląda! Przypomina mi Święta Wielkanocne! :)
OdpowiedzUsuń