wtorek, 28 lutego 2017

CIASTO (BABKA) MARMURKOWA

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki mleka


SPOSÓB WYKONANIA

Masło ucieramy z cukrem do otrzymania jasnej masy. Następnie dodajemy po jednym jajku ( cały czas ucierając). Na koniec cukier waniliowy.

Zmniejszamy obroty i dodajemy  mąkę wymieszaną z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy czekoladę i mieszamy. 

Ciasto wlewamy do formy na przemian ( jak przy Zebrze). 

Piekę w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. 



1 komentarz: