czwartek, 16 lutego 2017

RACUCHY DROŻDŻOWE

Danie dzieciństwa. Uwielbiam je :). Rozmawiając z mamą dochodzimy do wniosku, że kiedyś ludzie potrafili zrobić coś z niczego. Dziś jak nie mamy tony półproduktów - rozkładamy ręce. Nawet najbardziej restrykcyjna dieta nie powstrzyma mnie przed ich zjedzeniem. Po prostu KOCHAM :)

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
 Po tym czasie wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Następnie dodajemy resztę mleka, cukier, jajko i wyrabiamy dokładnie ciasto ( nie może być zbyt gęste).
Odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( cały czas pilnując - lubią się przypalać), nakładając łyżką ( łyżkę maczamy w gorącej wodzie - ułatwi to nakładanie). 

Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz