Jak pewnie zdążyliście zauważyć wszystkie kremy wykonuje tylko i wyłącznie na bazie jednej śmietany 36%. Na rynku przecież jest tyle możliwości. Niestety większość z dostępnych śmietan jest po prostu rzadka. Kremówka Piątnicy jest gęsta, kremowa i świetnie się ubija :). Nie, nie kochani to nie jest autoreklama :). Bardzo często pieczemy u nas w domu tzw. Tajemnicze ciasteczka. One weryfikują każdy produkt, który się do nich doda. Kiedyś zamiast Piątnicy dodałam śmietanę X - i co - wszystko się kruszyło, rozwalało i było niezjadliwe :).
Poniżej link do strony Producenta :)
http://piatnica.com.pl/p/pl/smietana-36--200g.html
poniedziałek, 20 lutego 2017
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Szybkie ciasto ucierane. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.
Składniki:
Przygotowanie:
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną masę. Dalej ucierając wbijamy po 1 jajku.
Następnie dodajemy przesiane suche składniki.
Brytfankę 20/30 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotowe ciasto. Na wierzch układamy ulubione owoce.
Piekę w 185 stopniach przez ok 60 minut.
KRUSZONKA
Wszystkie składniki ucieramy w palcach :).
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 160 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g ulubionych owoców
Przygotowanie:
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną masę. Dalej ucierając wbijamy po 1 jajku.
Następnie dodajemy przesiane suche składniki.
Brytfankę 20/30 wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy gotowe ciasto. Na wierzch układamy ulubione owoce.
Piekę w 185 stopniach przez ok 60 minut.
KRUSZONKA
- 150 g mąki
- 100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru.
Wszystkie składniki ucieramy w palcach :).
niedziela, 19 lutego 2017
KRÓWKA
Kilka cukierków, nadwyżka herbatników, budyń, masło i orzechy. Od kilku dni intensywnie czyścimy wszystkie nadwyżki :). A jakie cuda przy tym wychodzą :).
SKŁADNIKI MASA KRÓWKOWA
- 20 dag cukierków Krówek
- kostka dobrego masła
- 100 g orzechów laskowych ( posiekanych)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukierki rozpuszczamy na patelni, dodajemy posikane orzechy. Chwilkę smażymy - zmniejszamy ogień, Do powstałej masy dodajemy masło i żółtka. Gotujemy cały czas mieszjąc. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję.
SKŁADNIKI MASA BUDYNIOWA
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- łyżka mąki
- 200 g Kaśki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Proszek budyniowy mieszamy z mąką. Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka. Odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy Kaśkę a na koniec przestudzony budyń.
DODATKOWO
- 5 paczek herbatników
KOŃCOWE WYKONANIE
Blaszkę o wymiarach 23/27 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników, na herbatniki jeszcze ciepłą masę krówkową i znowu warstwa herbatników.
Następnie 3/4 masy budyniowej i warstwa herbatników. Na wierzch pozostałą masę budyniowa.
Ja dodatkowo polałam wszystko polewą czekoladową.
POLEWA CZEKOLADOWA
- łyżka masła
- 2 łyżki wody
- płaska łyżka kakao
- cukier do smaku
Masło i wodę umieszczam w garnku i podgrzewamy. Dodajemy kakao i cukier i zagotowujemy.
sobota, 18 lutego 2017
CHAŁWA
Większość z was pewnie kupuje chałwę w sklepie. My - jako jest zwolennicy - od jakiegoś czasu robimy ją sami. Tak jest zdrowiej i pyszniej.
Wydaje się być skomplikowana w zrobieniu, ale uwieżcie mi najgorszy jest pierwszy raz :).
Zachęcam was do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sezam umieszczamy na suchej patelni i delikatnie prażymy, od czasu do czasu mieszając. Bardzo ważne jest, żeby sezam się nie przypalił bo chałwa będzie gorzka i nic jej już nie pomoże. Tak naprawdę wystarczy go tylko dobrze podgrzać.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie umieszczamy go w małych ilościach najlepiej w młynku do kawy i bardzo dokładnie mielimy. Musimy uzyskać jednolitą masę - bez ziarenek sezamu.
Po zmieleniu przekładamy do miski, dodajemy miód, zapach i wyrabiamy w palcach. Musimy uzyskać konsystencję plasteliny ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej miodu).
Formujemy kształt i wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Do chałwy możemy również dodać ulubione bakalie.
Wydaje się być skomplikowana w zrobieniu, ale uwieżcie mi najgorszy jest pierwszy raz :).
Zachęcam was do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka sezamu
- 1 łyżka miodu
- kilka kropel zapachu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sezam umieszczamy na suchej patelni i delikatnie prażymy, od czasu do czasu mieszając. Bardzo ważne jest, żeby sezam się nie przypalił bo chałwa będzie gorzka i nic jej już nie pomoże. Tak naprawdę wystarczy go tylko dobrze podgrzać.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie umieszczamy go w małych ilościach najlepiej w młynku do kawy i bardzo dokładnie mielimy. Musimy uzyskać jednolitą masę - bez ziarenek sezamu.
Po zmieleniu przekładamy do miski, dodajemy miód, zapach i wyrabiamy w palcach. Musimy uzyskać konsystencję plasteliny ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej miodu).
Formujemy kształt i wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Do chałwy możemy również dodać ulubione bakalie.
piątek, 17 lutego 2017
NUTELKA
Dziś ciasto z serii "To co mam w lodówce". Prostymi słowami - coś z niczego. Nazwę zawdzięcza Zuzi i Karolowi :).
PRZEPIS NA BISZKOPT
BISZKOPT
Do podanej ilości kremu upiekłam biszkopt z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 22 cm.
KREM
PRZEPIS NA BISZKOPT
BISZKOPT
Do podanej ilości kremu upiekłam biszkopt z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 22 cm.
KREM
- 360 g śmietany 36% ( u mnie zawsze Piątnica)
- 30 g cukru pudru
- 1 serek mascarpone ( u mnie zawsze Piątnica)
- 2 kopiaste łyżki nutelli
KOŃCOWE WYKONANIE
- Do nasączenia użyłam wody z cytryną i cukrem.
Gotowy biszkopt kroimy na 3 części. Każdą nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch posypałam kakao i podprażonymi płatkami migdałowymi.
KARPATKA INACZEJ
O Karpatce chyba nie trzeba pisać :) - ją trzeba po prostu lubić. Ja uwielbiam kombinować z ciastem parzonym. Oryginalna Karpatka ma ciężki krem - ten zrobiłam na bazie kremówki i serka mascarpone. Wyszło pycha :)
CIASTO PARZONE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.
Z podanej ilości pieczemy dwa blaty, (Ja upiekłam dwa naraz w termoobiegu.)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy i pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszmy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
KREM
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misie miksera umieszczamy śmietanę i zaczynamy ubijać. Po chwili dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Wyłączamy dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
Gotowe, przestudzone blaty przekładamy kremem.
CIASTO PARZONE
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki Kaśki
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.
Z podanej ilości pieczemy dwa blaty, (Ja upiekłam dwa naraz w termoobiegu.)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy i pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszmy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
KREM
- 600 ml kremówki
- ok 40 g cukru pudru ( jeżeli chcecie bardziej słodki dodajcie więcej)
- 1 serek mascarpone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misie miksera umieszczamy śmietanę i zaczynamy ubijać. Po chwili dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Wyłączamy dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
Gotowe, przestudzone blaty przekładamy kremem.
czwartek, 16 lutego 2017
RACUCHY DROŻDŻOWE
Danie dzieciństwa. Uwielbiam je :). Rozmawiając z mamą dochodzimy do wniosku, że kiedyś ludzie potrafili zrobić coś z niczego. Dziś jak nie mamy tony półproduktów - rozkładamy ręce. Nawet najbardziej restrykcyjna dieta nie powstrzyma mnie przed ich zjedzeniem. Po prostu KOCHAM :)
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Następnie dodajemy resztę mleka, cukier, jajko i wyrabiamy dokładnie ciasto ( nie może być zbyt gęste).
Odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( cały czas pilnując - lubią się przypalać), nakładając łyżką ( łyżkę maczamy w gorącej wodzie - ułatwi to nakładanie).
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Następnie dodajemy resztę mleka, cukier, jajko i wyrabiamy dokładnie ciasto ( nie może być zbyt gęste).
Odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( cały czas pilnując - lubią się przypalać), nakładając łyżką ( łyżkę maczamy w gorącej wodzie - ułatwi to nakładanie).
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
środa, 15 lutego 2017
CIASTKA MAŚLANE
Fajny przepis do wykorzystania dla dzieci. Wczoraj cały dzień Karol chodził i marudził , że coś chce upiec. I tak padło na ciasteczka maślane. Szybkie, kruche i przepyszne :)
SKŁADNIKI
- 100 g masła ( my daliśmy takie prosto z lodówki)
- 3 łyżki ( płaskie) cukru pudru
- 1 szklanka mąki
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Formujemy niewielkie kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec nagniatamy widelcem.
Piekliśmy w 180 stopniach ok. 15 minut .
Uwierzcie mi nic nie smakuje lepiej, jak ciastka zrobione przez dziecko :):)
wtorek, 14 lutego 2017
FAWORKI - NAJLEPSZE
Wszyscy mają - nie może zabraknąć i u nas. Próbowałam wielu przepisów na faworki. Ten z piwem jest po prostu genialny :).
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Ciasto musi być gładkie. Następnie "wybijam" ciasto około 10 minut. I tu najlepiej sprawdza się wałek w połączeniu z Karolem :).
Ciasto wałkujemy cienko i formujemy faworki.
Ja zawszę smażę na smalcu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 4 żółtka
- łyżka masła roślinnego
- szczypta soli
- ok 200 ml piwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Ciasto musi być gładkie. Następnie "wybijam" ciasto około 10 minut. I tu najlepiej sprawdza się wałek w połączeniu z Karolem :).
Ciasto wałkujemy cienko i formujemy faworki.
Ja zawszę smażę na smalcu.
poniedziałek, 13 lutego 2017
MUFINY Z NUTELLĄ
Dziś mufiny z wszystkiego co akurat było w lodówce :). Wyszły super- pulchne, delikatne. Dzieciaki się zajadają - a to najważniejsze :)
SKŁADNIKI ( na 24 szt)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie mokre składniki łączymy razem, suche łączymy też razem w osobnej miseczce. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ja piekę w 185 stopniach ok 25 minut ( do suchego patyczka).
SKŁADNIKI ( na 24 szt)
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklankai cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki nutelli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie mokre składniki łączymy razem, suche łączymy też razem w osobnej miseczce. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ja piekę w 185 stopniach ok 25 minut ( do suchego patyczka).
piątek, 10 lutego 2017
TARTA CZEKOLADOWA Z OWOCAMI
Rewelacyjne ciasto. Piękne i tak samo pyszne. Zawsze wywołuje wielkie wow. Bardzo często do niego wracam. Jak nie ma świeżych owoców - jest tylko z galaretką. Przepis podpatrzony na "moich wypiekach" .
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Następnie gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie przekładamy na blachę do tarty - wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką- nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na to fasolę lub kulki i do nagrzanego piekarnika.
Piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i fasole i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
Gdy tarta stygnie przygotowujemy Panna Cotte
SKŁADNIKI
SPOSÓB WYKONANIA
Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia.
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukry. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty - po tym czasie dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzewamy ( ale tylko delikatnie - nie może się zagotować) i wlewamy do czekoladowej mieszanki. Gęstniejącą przelać na kruchy spód. Wstawiamy do lodówki.
Gdy tarta już się zsiądzie układamy na niej ulubione owoce i zalewamy ulubioną galaretką rozrobioną w 250 ml wody.
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD
- 160 g mąki
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 100 g zimnego, dobrego masła
- 1 jajko
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Następnie gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie przekładamy na blachę do tarty - wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką- nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na to fasolę lub kulki i do nagrzanego piekarnika.
Piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i fasole i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
Gdy tarta stygnie przygotowujemy Panna Cotte
SKŁADNIKI
- 300 ml śmietany 36%
- 100 ml mleka
- 30 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 170 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
SPOSÓB WYKONANIA
Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia.
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukry. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty - po tym czasie dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzewamy ( ale tylko delikatnie - nie może się zagotować) i wlewamy do czekoladowej mieszanki. Gęstniejącą przelać na kruchy spód. Wstawiamy do lodówki.
Gdy tarta już się zsiądzie układamy na niej ulubione owoce i zalewamy ulubioną galaretką rozrobioną w 250 ml wody.
czwartek, 9 lutego 2017
CHLEB PSZENNY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ
No powiem wam, że dziś to przesadziłam :) Chleb jest meeeegggggga. Chrupiąca skórka, połysk i ten zapach. My już zaczęliśmy na ciepło.
SKŁADNIKI NA 1 BOCHENEK (proponuję odrazu piec dwa :))
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 65 ml mleka
- 150 ml wody
- 350 g mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie podane wyżej składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy. Ja zagniatałam hakiem i zajęło mi to ok. 10 minut. Ciasto musi być gładkie i elastyczne, Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, z ciasta formujemy bochenek chleba, układamy go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszcze. Powtórnie odstawiamy na godzinkę.
Tuż przed samym pieczeniem gotujemy pomadę. Wyczytałam o niej w jakiejś książce kucharskiej i nawet nie myślałam że to taka super sprawa. Posłuży nam do posmarowania wyrośniętego chleba.
POMADA
50 ml wody
niepełna łyżeczka mąki
mała szczypta soli
Wszystkie składniki gotujemy.
KOŃCOWE WYKONANIE
Wyrośnięty chlebak nacinamy, Ale niekoniecznie - kwestia gustu. Smarujemy go obficie ugotowaną pomadą.
Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika ( grzałki góra-dół) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok 30 minut.
PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM
Ptysie też zawsze robimy wspólnie z dziećmi. Jest przy tym sporo zabawy i fajnie spędzonego wspólnie czasu. Super ciastka na tzw. " na raz do buzi" :)
CIASTO PARZONE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Szprycą nakładamy male ptysie, ale nie zapomnijmy o odstępach ( ciasto podroście w pieczeniu).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe ptysie studzimy. Gdy już będą chłodne kroimy na pół.
PRZYGOTOWANIE ŚMIETANY
Ubijamy ok 500 ml kremówki dodając ok 2 łyżek cukru pudru
( jeżeli chcecie bardziej słodką śmietanę dodajcie więcej - tu już wg. gustu)
KOŃCOWE WYKONANIE
Do przekrojonego ptysia wkładamy łyżeczkę dżemu, a na to ubitą śmietanę. Przykrywamy drugą połową ptysia.
CIASTO PARZONE
- 1/4 l wody
- 1/2 kostki Kaśki
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Szprycą nakładamy male ptysie, ale nie zapomnijmy o odstępach ( ciasto podroście w pieczeniu).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe ptysie studzimy. Gdy już będą chłodne kroimy na pół.
PRZYGOTOWANIE ŚMIETANY
Ubijamy ok 500 ml kremówki dodając ok 2 łyżek cukru pudru
( jeżeli chcecie bardziej słodką śmietanę dodajcie więcej - tu już wg. gustu)
KOŃCOWE WYKONANIE
Do przekrojonego ptysia wkładamy łyżeczkę dżemu, a na to ubitą śmietanę. Przykrywamy drugą połową ptysia.
wtorek, 7 lutego 2017
SĘKACZ DOMOWY - CIASTO DLA CIERPLIWYCH
Wczoraj postanowiłam sprawdzić swoją cierpliwość. Zachciało mi się upiec sękacza. W tortownicy - żeby nie było, że mi się nudzi :). Myślałam, że mnie szlak trafi (1,5h przy piekarniku), jednak muszę przyznać, że warto było. Wyszedł przepyszny :)
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło umieszczamy w misie miksera i dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając przy tym po 1 żółtku. Następnie należy wmieszać mąki. Na koniec łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm, nalewając warstwami po ok. 2 łyżki gotowej masy. Każdą warstwę zapiekałam ok 6 minut w temperaturze 220 stopni.
POWODZENIA :)
SKŁADNIKI
- 300 g masła
- 300 g cukru pudru
- 12 jaj
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło umieszczamy w misie miksera i dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając przy tym po 1 żółtku. Następnie należy wmieszać mąki. Na koniec łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Piekłam w tortownicy o średnicy 28 cm, nalewając warstwami po ok. 2 łyżki gotowej masy. Każdą warstwę zapiekałam ok 6 minut w temperaturze 220 stopni.
POWODZENIA :)
MUFINY JOGURTOWE
Poranek w rodzinie S - " mamo ale jak wrócimy ze szkoły, będę jakieś babeczki?". No i trzeba zakasać rękawy :). Dziś mufinki, ale z jogurtem ( stał w lodówce czas coś z nim zrobić ).
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie mokre składniki łączymy razem, suche łączymy też razem w osobnej miseczce. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ja piekę w 185 stopniach ok 25 minut ( do suchego patyczka).
Zuzieńkowe posypałam dodatkowo kruszonką.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie mokre składniki łączymy razem, suche łączymy też razem w osobnej miseczce. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ja piekę w 185 stopniach ok 25 minut ( do suchego patyczka).
Zuzieńkowe posypałam dodatkowo kruszonką.
poniedziałek, 6 lutego 2017
BUŁKI PSZENNE MAŚLANE
Kolejne bułeczki śniadaniowe. Mięciutkie i puszyste.
SKŁADNIKI
SKŁADNIKI
- 20 g drożdży
- 50 g masła
- 200 ml zimnego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki mąki
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy mąkę z solą a następnie wcieramy w nią masło. W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami zimnego mleka - wlewamy do mąki. Wyrabiamy dodając resztę mleka i na sam koniec jajko. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia ( UWAGA - ciasto musi podwoić objętość, jeżeli przez te 1,5 h nie zrobi tego, zostawiamy na dłużej). Z ciasta lepimy bułki ( mi wyszło 10 szt). Ciasto jest dość klejące, ale smarując ręce delikatnie oliwą, łatwo można uformować bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i smarujemy żółtkiem rozprowadzonym 1 łyżką mleka. Pierwsze 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, i pieczemy jeszcze ok 10 minut.
Bułeczki są mięciutkie i pachnące.
MUFINY CZEKOLADOWE
Dziś stwierdziłam, że jak Zuzia z Karolem wrócą ze szkoły na stole będzie czekało coś słodkiego. Coś co bardzo lubią. I tak wyszły mufiny czekoladowe.
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z Kaśki, mleka, cukru i kakao gotujemy czekoladę. Studzimy a następnie umieszczamy w misie miksera. Po wystudzeniu dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do pełnego połączenia składników. Nakładamy w papilotki do 3/4 wysokości ( mi wyszło 13 szt)
Piekę w 185 stopniach do tak zwanego "suchego" patyczka.
SKŁADNIKI
- 125 g Kaśki
- 1/4 szklanki mleka
- mniej niż 1 szklanki cukru
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z Kaśki, mleka, cukru i kakao gotujemy czekoladę. Studzimy a następnie umieszczamy w misie miksera. Po wystudzeniu dodajemy jajka i przesianą mąkę z proszkiem. Mieszamy do pełnego połączenia składników. Nakładamy w papilotki do 3/4 wysokości ( mi wyszło 13 szt)
Piekę w 185 stopniach do tak zwanego "suchego" patyczka.
SERNIK WIEDEŃSKI
Przepyszny sernik. Szybki, prosty. Można dodać do niego rodzynki - ale to już rzecz gustu. Czasem robię go z polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misie miksera ucieramy na jasną masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. . Następnie wbijamy po 1 jajku ( cały czas ucierając). Gdy już dodamy jajka, przychodzi pora na twaróg - dodajemy go stopniowo dalej cały czas ucierając. Na sam koniec należy wmieszać ( już delikatnie ) obie mąki.
Piekę w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia.
włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 155 stopni. Piec ok 80-90 minut.
SKŁADNIKI
- 1 kg sera ( u mnie zawsze Piątnica)
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g dobrego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misie miksera ucieramy na jasną masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. . Następnie wbijamy po 1 jajku ( cały czas ucierając). Gdy już dodamy jajka, przychodzi pora na twaróg - dodajemy go stopniowo dalej cały czas ucierając. Na sam koniec należy wmieszać ( już delikatnie ) obie mąki.
Piekę w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia.
włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 155 stopni. Piec ok 80-90 minut.
niedziela, 5 lutego 2017
CHAŁKA
Dziś szalejemy z ciastem drożdżowym. I tak na kolację powstała przepyszna chałka :). No mówię wam niebo w gębie.
SKŁADNIKI ( na 1 chałkę)
KRUSZONKA
2 łyżeczki masła
1,5 łyżki cukru
0,25 szklanki mąki
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać mąkę i dalej ucierać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misie miksera utrzeć jajka z pozostałym cukrem.
Masło topimy w garnku z pozostałym mlekiem.
Mąkę umieszczam w misie miksera ( jeżeli nie macie haka do zagniatania musicie zrobić to ręcznie), robię w niej dołek i wlewam wyrośnięty zaczyn. Następnie utarte z cukrem jajka a na sam koniec letnie masło roztopione z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy - w razie konieczności dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile zagniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Z każdej robimy wałek i zaplatamy razem w warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
SKŁADNIKI ( na 1 chałkę)
- 2 szklanki mąki
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki (kopiaste) cukru
- 2 łyżki Kaśki
- 0,5 szklanki mleka
- dodatkowo roztrzepane białko do posmarowania
KRUSZONKA
2 łyżeczki masła
1,5 łyżki cukru
0,25 szklanki mąki
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać mąkę i dalej ucierać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misie miksera utrzeć jajka z pozostałym cukrem.
Masło topimy w garnku z pozostałym mlekiem.
Mąkę umieszczam w misie miksera ( jeżeli nie macie haka do zagniatania musicie zrobić to ręcznie), robię w niej dołek i wlewam wyrośnięty zaczyn. Następnie utarte z cukrem jajka a na sam koniec letnie masło roztopione z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy - w razie konieczności dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile zagniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Z każdej robimy wałek i zaplatamy razem w warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
ŚNIADANIÓWKI W 30 MINUT
Smakoszem wszelkiego rodzaju bułeczek u nas w domu jest Zuzia. A dziś wpadła na genialny pomysł, że nie chce kupnych bułek do szkoły. Mają być te, które piekłam kiedyś. No i cóż - nie było wyjścia. Bułki robi się bardzo szybko i bez tony zbędnych czynności. Zuzia najbardziej lubi cieple z masełkiem.
SKŁADNIKI (na 8 Zuzieńkowych - czytaj małych :) buleczek)
SKŁADNIKI (na 8 Zuzieńkowych - czytaj małych :) buleczek)
- 20 g drożdży
- mała łyżeczka miodu
- 300 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 0,5 kg mąki
- jajko do posmarowania
- sezam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże mieszamy z miodem. Następnie dodajemy wodę, sól i małymi partiami mąkę. Szybko wyrabiamy. Gdy już ciasto będzie jednolite formujemy małe bułeczki i układamy na blasze od pieczenia wyłożonej papierem. Na koniec smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
Wkładamy do piekarnika. Piekę w 195 stopniach przez ok 25 min.
Subskrybuj:
Posty (Atom)