Bez pieczenia i stresowania się czy wyrośnie :).
U nas zawsze robi je Szuler ( i bardzo często również sam je zjada :)). Pomimo kajmaku i budyniu nie jest słodkie i mdlące.
Bardzo lubiane przez dzieci.
SKŁADNIKI
- 5 paczek herbatników
- 1 puszka kajmaku
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 125 g prawdziwego masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 600 ml śmietany kremówki ( u mnie zawsze Piątnica 36%) plus 1 łyżka cukru pudru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Blaszkę o wymiarach 25/35 wyłożyć papierem. Na dno warstwę herbatników, na herbatniki delikatnie podgrzany kajmaki koleją warstwę herbatników.
BUDYŃ
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką po czym wlać do gorącego mleka i zagotować. Gdy nasza masa uzyska konsystencję budyniu przelewamy ją jeszcze gorącą na herbatniki. Studzimy. Gdy już całość wystygnie na wierzch kładziemy ubitą śmietanę. Dekorujemy startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz