OBSERWUJ

poniedziałek, 9 stycznia 2017

SERNIK KRAKOWSKI

Od ostatniej obietnicy o ciekawym przepisie minęło kilka miesięcy :) - jak się okazuje brak czasu w moim życiu jest wszechobecny.
Dziś pierwszy raz od dłuższego czasu mam chwilę żeby usiąść przy komputerze ( czytaj musiałam odpędzić od niego Zuzie) i napisać przepis na Sernik Krakowski.
Przepis jak zwykle mamusi :).
Sernik pyszny aczkolwiek ciężki - tradycyjny. Można go upiec na pół - kruchym spodzie ale
niekoniecznie. Równie dobrze smakuje upieczony sam - bez ciasta - i co najważniejsze u nas - bez RODZYNEK :). Za dużo dłubania później :).

SERNIK KRAKOWSKI


  • 8 jajek
  • 3/4 kostki margaryny ( 188 g) - ja zawsze używam Kaśki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kg sera ( u mnie zawsze jest to ser Piątnicy w wiaderku)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Po pierwsze rozpuszczamy Kaśkę ( i tu bardzo ważne nie może się ona zagotować). Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. W misce miksera żółtaka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy ser, budyń i przestudzoną margarynę. Jak już wszystkie składniki się połączą dodajemy ubite na sztywno białka ( bardzo delikatnie mieszając).
Po wykonaniu powyższych czynności masę przelewamy do tortownicy i do piekarnika.
Ja piekę w 185 stopniach góra/dół ok 80 min.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. no fakt, nie każdy przepada za rodzynkami:)Ja tak mam,a Przepis szybki i smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Ach te rodzynki :). Rozumiem że przepis wypróbowany?? :)

    OdpowiedzUsuń