Dziś pierwszy raz od dłuższego czasu mam chwilę żeby usiąść przy komputerze ( czytaj musiałam odpędzić od niego Zuzie) i napisać przepis na Sernik Krakowski.
Przepis jak zwykle mamusi :).
Sernik pyszny aczkolwiek ciężki - tradycyjny. Można go upiec na pół - kruchym spodzie ale
niekoniecznie. Równie dobrze smakuje upieczony sam - bez ciasta - i co najważniejsze u nas - bez RODZYNEK :). Za dużo dłubania później :).
SERNIK KRAKOWSKI
- 8 jajek
- 3/4 kostki margaryny ( 188 g) - ja zawsze używam Kaśki
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 kg sera ( u mnie zawsze jest to ser Piątnicy w wiaderku)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Po pierwsze rozpuszczamy Kaśkę ( i tu bardzo ważne nie może się ona zagotować). Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. W misce miksera żółtaka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy ser, budyń i przestudzoną margarynę. Jak już wszystkie składniki się połączą dodajemy ubite na sztywno białka ( bardzo delikatnie mieszając).
Po wykonaniu powyższych czynności masę przelewamy do tortownicy i do piekarnika.
Ja piekę w 185 stopniach góra/dół ok 80 min.
SMACZNEGO :)
no fakt, nie każdy przepada za rodzynkami:)Ja tak mam,a Przepis szybki i smaczny
OdpowiedzUsuń:) Ach te rodzynki :). Rozumiem że przepis wypróbowany?? :)
OdpowiedzUsuń