PRZEPIS NA SPÓD:
CIASTO PÓŁ - KRUCHE
SKŁADNIKI MASA SEROWA:
- 1 kg sera w wiaderku ( u mnie jak zawsze Piątnica)
- 1 szklanka cukry
- 4 cale jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki zimnego mleka ( 3,2%)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować. Następnie dodajemy budyń, olej, sok z połowy cytryny i znowu miksujemy, do momentu otrzymania jednolitej masy, Na koniec wlewamy dwie szklanki zimnego mleka i delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem. Dól blachy jak również boki wygniatamy przygotowanym wcześniej ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową ( nie przestraszcie się, że jest bardzo lejąca - taka własnie ma być).
Wstawiamy do piekarnika. Ja piekę na 180 stopni ( góra - dół) ok 80 -90 min.
PIANA:
Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijam na sztywno z połową szklanki cukru. Wykładam na sernik dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia ( po nałożeniu piany musimy cały czas pilnować ciasta, piana musi złapać tylko delikatny złoty kolor. Jeżeli przytrzymamy dłużej zrobi się nam po prostu beza i wtedy nici ze złotych kropelek:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz