wtorek, 31 stycznia 2017

SERNIK ZŁOTA ROSA

Kolejny pyszny sernik. Ten piekę zawsze bez dodatku rodzynek. Uwielbiają go moje dzieci - ale nie tylko. Delikatny, puszysty na pół - kruchym spodzie.

PRZEPIS NA SPÓD:
CIASTO PÓŁ - KRUCHE

SKŁADNIKI MASA SEROWA:

  • 1 kg sera w wiaderku ( u mnie jak zawsze Piątnica)
  • 1 szklanka cukry
  • 4 cale jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki zimnego mleka ( 3,2%)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misie miksera umieścić twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować. Następnie dodajemy budyń, olej, sok z połowy cytryny i znowu miksujemy, do momentu otrzymania jednolitej masy, Na koniec wlewamy dwie szklanki zimnego mleka i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem. Dól blachy jak również boki wygniatamy przygotowanym wcześniej ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową ( nie przestraszcie się, że jest bardzo lejąca - taka własnie ma być).

Wstawiamy do piekarnika. Ja piekę na 180 stopni ( góra - dół) ok 80 -90 min.

PIANA:

Białka pozostałe z kruchego ciasta ubijam na sztywno z połową szklanki cukru. Wykładam na sernik dosłownie 5 minut przed końcem pieczenia ( po nałożeniu piany musimy cały czas pilnować ciasta, piana musi złapać tylko delikatny złoty kolor. Jeżeli przytrzymamy dłużej zrobi się nam po prostu beza i wtedy nici ze złotych kropelek:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz