SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
DODATKOWO
3 kopiaste łyżki kakao
3 kopiaste łyżki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, olej i wodę. Wszystko miksować do połączenia składników.
Ciasto rozdzielić na dwie równe części - do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszać do połączenia.
Tortownicę o średnicy 27 cm smaruje masłem i wysypuję bułką tartą. Ciasto wylewamy na przemian - 3 łyżki białej masy, 3 łyżki ciemnej.
Piekę w 185 stopniach ok 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz