poniedziałek, 16 stycznia 2017

POPAPRANIEC

SKŁADNIKI


  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • 1 łyżka kakao


PONADTO
  • 300g rodzynek
  • amaretto
  • gotowy kerem karpatka
  • słoiczek dżemu z czarnej pożeczki
  • patki migdałowe


POLEWA

  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki wody


PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności rodzynki zalewamy Amaretto i odstawiamy na minimum 6 godzin. 

BISZKOPT - Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Gdy osiągną konsystencję sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku ( delikatnie mieszając), następnie przesiane suche składniki (mąka z proszkiem do pieczenia), a na koniec olej. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy wiórki, do drugiej mak a do trzeciej kakao. Delikatnie mieszamy i wszystkie wylewamy nierównomiernie do brytfanki. Piekę 45 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy. 
W następnej kolejności przygotowujemy krem karpatka wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Rodzynki odcedzamy, ale amaretto pozostałe po rodzynkach zostawiamy - będzie ono służyło jako nasz poncz ( w przypadku zbyt intensywnego smaku dolewam odrobinę przegotowanej wody). 

Ostudzony biszkopt kroimy na pól. Jedną część układamy w brytfance i nasączamy, na to połowa kremu, druga część biszkoptu znowu nasączenie i krem. Wierzchnią warstwę kremu smarujemy dżemem, na to płatki migdałowe, rodzynki ugotowana polewa. Ja wierzch dekoruję jeszcze odrobiną wiórków kokosowych. :)




4 komentarze:

  1. W sobote urodzinki Michalinki wypróbuje twoje przepisy ��. Kasia B

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kasiu. Jak zrobisz daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  2. Przepyszne ciasto. Polecam super przepis.

    OdpowiedzUsuń