- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku
- 1 łyżka kakao
PONADTO
- 300g rodzynek
- amaretto
- gotowy kerem karpatka
- słoiczek dżemu z czarnej pożeczki
- patki migdałowe
POLEWA
- 1/2 tabliczki czekolady
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności rodzynki zalewamy Amaretto i odstawiamy na minimum 6 godzin.
BISZKOPT - Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Gdy osiągną konsystencję sztywnej piany dodajemy po jednym żółtku ( delikatnie mieszając), następnie przesiane suche składniki (mąka z proszkiem do pieczenia), a na koniec olej. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy wiórki, do drugiej mak a do trzeciej kakao. Delikatnie mieszamy i wszystkie wylewamy nierównomiernie do brytfanki. Piekę 45 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy.
W następnej kolejności przygotowujemy krem karpatka wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Rodzynki odcedzamy, ale amaretto pozostałe po rodzynkach zostawiamy - będzie ono służyło jako nasz poncz ( w przypadku zbyt intensywnego smaku dolewam odrobinę przegotowanej wody).
Ostudzony biszkopt kroimy na pól. Jedną część układamy w brytfance i nasączamy, na to połowa kremu, druga część biszkoptu znowu nasączenie i krem. Wierzchnią warstwę kremu smarujemy dżemem, na to płatki migdałowe, rodzynki ugotowana polewa. Ja wierzch dekoruję jeszcze odrobiną wiórków kokosowych. :)
�� super
OdpowiedzUsuńW sobote urodzinki Michalinki wypróbuje twoje przepisy ��. Kasia B
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Kasiu. Jak zrobisz daj znać jak wyszło :)
UsuńPrzepyszne ciasto. Polecam super przepis.
OdpowiedzUsuń