SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g dobrego masła
- 6 żółtek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki zagniatamy a powstałe ciasto dzielimy na pół.
SKŁADNIKI NA BEZĘ
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Następnie (cały czas ubijając) bardzo wolno dodajemy cukier. Na koniec już bez miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
DODATKOWO BĘDZIE NAM POTRZEBNE
1 słoiczek dżemu wiśniowego
opakowanie płatków migdałowych
KOŃCOWE WYKONANIE :)
Formę 25/33 wykładam papierem. Na spód układam jedną część rozwałkowanego ciasta, na to połowa słoiczka dżemu wiśniowego. Następnie wykładam na to połowę bezy i posypuję płatkami migdałowymi. Jeżeli mamy 2 takie same brytfanki możemy przygotować dwa spody jednocześnie i upiec je w termoobiegu
(170 stopni ok 40 minut), jeżeli nie musimy się bawić dwa razy.
KREM
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g dobrego masła
PRZYGOTOWANIE KREMU
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką, po czym dodajemy do gotujące się z cukrami mleka. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu odstawiamy do przestygnięcia.
Jak już budyń wystygnie miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń.
Gotowe ostudzone placki przekładamy powstałym krem.
Ciasto gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz