https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2623384575979931343#editor/target=post;postID=1373684994712690700;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=15;src=postname
KREM CHAŁWOWY:
400 ml śmietany 36% ( u mnie Piątnica)
250 g chałwy królewskiej
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny ( była w oryginalnym przepisie ale wg mnie jest zbędna :))
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Dzień wcześniej wieczorem w garnuszku zagotować kremówkę z posiekaną chałwą. Gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy i na noc do lodówki. Następnego dnia w misie miksera umieszczamy masę z chałwy z serkiem mascarpone i chwilę ubijamy. Krem gotowy.
Opcja z żelatyną: żelatynę zalewamy wodą, odstawimy do napęcznienia. Później delikatnie podgrzewamy i rozrabiamy z odrobiną kremy. Następnie całość dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.
Tort z kremem chałwowym na urodzinach Michaliny powalił wszystkich. Super smak.
OdpowiedzUsuń