Składniki:
- 750 g mąki
- 75 g drożdży ( ja zawsze używam świeżych)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 187 :) g margaryny (u mnie standardowo Kaśka)
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie jednolite, następnie dodajemy przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej blachy.
Pikę w 185 stopniach ok. 50 minut ( do tak zwanego suchego patyczka).
Jeżeli lubimy - możemy dodać ulubione bakalie.
Witaj ,zrobiłam tą drożdżówe tylko zwiększyłam składniki bo blacha była duża ,wyszło rewelacyjne ,od tej pory będę robić tylko z przepisu twej babci .Wszystkim polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się ze ciasto zasmakowało. Wg mnie jest rewelacyjne :)
UsuńCieszę się ze ciasto zasmakowało. Wg mnie jest rewelacyjne :)
Usuń