wtorek, 10 stycznia 2017

BISZKOPT CZEKOLADOWY

Tak się czasem zdarza, że biszkopt ma być czekoladowy :). 
Z tym akurat miałam najwięcej problemów. 
Ciągle coś mi nie wychodziło. 
Z mieszaniny różnych przepisów, po długim czasie udało się.

SKŁADNIKI

5 dużych jaj
170 g cukru
150 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy już będą sztywne dodajemy ( cały czas ubijając) powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, wciąż ubijając na najwyższych obrotach (ok. 5 minut). Na koniec dodajemy przesiane suche składniki. 
Piekę w 180 stopniach ok. 45 min.
W przypadku tego biszkoptu zastosowanie znajduje zasada suchego patyczka :). 

Biszkopt przekładamy dowolnym kremem.



Następny w kolejce przepis na ciasto 3 BIT. Szybkie, łatwe i bez pieczenia :)




3 komentarze:

  1. Czy moge Pania prosico przepis na ta zniewalajaca,blyszczaca polewe czekoladowa,o ile jest to Pani zdjecie? Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście :) zdjęcie moje a przepis na polewę wrzucę na bloga dziś wieczorkiem :)

      Usuń