piątek, 3 lutego 2017

BLATY BEZOWE

Fajną alternatywą to zwykłego tortu jest oczywiście tort bezowy :). Najważniejsze te upiec idealne blaty, a później ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

SKŁADNIKI 

  • 6 białek
  • 250 g cukru ( ja używam cukru pudru)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ( bardzo małymi partiami i cały czas ubijając) cukier. Zmniejszamy obroty do minimum, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną ( robimy to bardzo delikatnie).

Pieczemy w 140 stopniach ok 60 minut.
Z wyżej wymienionej porcji pikę 3 blaty o średnicy ok 20 cm. 

NA ZDJĘCIU BLATY PRZEŁOŻONE BITĄ ŚMIETANĄ
 ( BEZ DODATKU CUKRU), WARSTWĄ DŻEMU TRUSKAWKOWEGO. NA WIERZCHU DELIKATNA POLEWA CZEKOLADOWA



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz