poniedziałek, 6 lutego 2017

SERNIK WIEDEŃSKI

Przepyszny sernik. Szybki, prosty. Można dodać do niego rodzynki - ale to już rzecz gustu. Czasem robię go z polewą czekoladową. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera ( u mnie zawsze Piątnica)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g dobrego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W misie miksera ucieramy na jasną masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. . Następnie wbijamy po 1 jajku ( cały czas ucierając). Gdy już dodamy jajka, przychodzi pora na twaróg - dodajemy go stopniowo dalej cały czas ucierając. Na sam koniec należy wmieszać ( już delikatnie ) obie mąki. 

Piekę w tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. 
włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 155 stopni. Piec ok 80-90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz