Kilka cukierków, nadwyżka herbatników, budyń, masło i orzechy. Od kilku dni intensywnie czyścimy wszystkie nadwyżki :). A jakie cuda przy tym wychodzą :).
SKŁADNIKI MASA KRÓWKOWA
- 20 dag cukierków Krówek
- kostka dobrego masła
- 100 g orzechów laskowych ( posiekanych)
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cukierki rozpuszczamy na patelni, dodajemy posikane orzechy. Chwilkę smażymy - zmniejszamy ogień, Do powstałej masy dodajemy masło i żółtka. Gotujemy cały czas mieszjąc. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję.
SKŁADNIKI MASA BUDYNIOWA
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- łyżka mąki
- 200 g Kaśki
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Proszek budyniowy mieszamy z mąką. Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka. Odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy Kaśkę a na koniec przestudzony budyń.
DODATKOWO
- 5 paczek herbatników
KOŃCOWE WYKONANIE
Blaszkę o wymiarach 23/27 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników, na herbatniki jeszcze ciepłą masę krówkową i znowu warstwa herbatników.
Następnie 3/4 masy budyniowej i warstwa herbatników. Na wierzch pozostałą masę budyniowa.
Ja dodatkowo polałam wszystko polewą czekoladową.
POLEWA CZEKOLADOWA
- łyżka masła
- 2 łyżki wody
- płaska łyżka kakao
- cukier do smaku
Masło i wodę umieszczam w garnku i podgrzewamy. Dodajemy kakao i cukier i zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz