niedziela, 19 lutego 2017

KRÓWKA

Kilka cukierków, nadwyżka herbatników, budyń, masło i orzechy. Od kilku dni intensywnie czyścimy wszystkie nadwyżki :). A jakie cuda przy tym wychodzą :). 

SKŁADNIKI MASA KRÓWKOWA
  • 20 dag cukierków Krówek
  • kostka dobrego masła
  • 100 g orzechów laskowych ( posiekanych)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cukierki rozpuszczamy na patelni, dodajemy posikane orzechy. Chwilkę smażymy - zmniejszamy ogień, Do powstałej masy dodajemy masło i żółtka. Gotujemy cały czas mieszjąc. Musimy uzyskać jednolitą konsystencję.

SKŁADNIKI MASA BUDYNIOWA

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • łyżka mąki 
  • 200 g Kaśki
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Proszek budyniowy mieszamy z mąką. Gotujemy budyń w 3 szklankach mleka. Odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy Kaśkę a na koniec przestudzony budyń. 

DODATKOWO

  • 5 paczek herbatników

KOŃCOWE WYKONANIE

Blaszkę o wymiarach 23/27 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników, na herbatniki jeszcze ciepłą masę krówkową i znowu warstwa herbatników. 
Następnie 3/4 masy budyniowej i warstwa herbatników. Na wierzch pozostałą masę budyniowa. 

Ja dodatkowo polałam wszystko polewą czekoladową.

POLEWA CZEKOLADOWA
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wody
  • płaska łyżka kakao
  • cukier do smaku

Masło i wodę umieszczam w garnku i podgrzewamy. Dodajemy kakao i cukier i zagotowujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz