sobota, 4 lutego 2017

NIEBIAŃSKIE CIASTO

Kolejne ciasto bez pieczenia. Równie szybkie ja 3 BIT  - i tak samo pyszne. Połączenie słodkich i kwaśnych smaków - uwielbiam. 

SKŁADNIKI


  • 5 paczek herbatników
  • 2 budynie śmietankowe
  • puszka kajmaku
  • słoiczek dżemu jagodowego
  • 600 ml śmietany kremówki
  • małe opakowanie płatków migdałowych


SPOSÓB WYKONANIA

W pierwszej kolejności gotujemy budynie ( można użyć jednego - ja wolę jak jest grubsza warstwa przez to używam dwóch). Blaszkę o wymiarach 25/35 wyłożyć papierem. Na dno warstwę herbatników, na herbatniki ugotowany budyń i znowu herbatniki. Kolejną warstwą jaką układamy jest kajmak ( można go delikatnie podgrzać - łatwiej się rozprowadzi), na kajmak cienką warstwę dżemu jagodowego i na godzinkę do lodówki. Ubijamy śmietanę 
( możemy dodać odrobinę cukru pudru ale ja uważam że jest on zbędny :)). Ubitą na sztywno śmietanę wykładamy na schłodzone wcześniej ciasto a wierzch posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz