piątek, 3 lutego 2017

KREM CZEKOLADOWY - NAJLEPSZY

Idealny ( oczywiście w moim odczuciu ) krem czekoladowy. Z kawałkami czekolady i kakaem :). Pychota 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka ( 3,2%)
  • 250 g prawdziwego masła ( 82% tłuszczu)
  • tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę ziemniaczaną mieszam z 0,5 szklanki mleka.
Mieszam (tylko do połączenia składników) 2 jajka i 2 żółtka.
Pozostałe mleko gotujemy i mieszamy z rozrobioną mąką ziemniaczaną. Gdy powstanie gęsty budyń dodajemy masę jajeczną i dalej energicznie mieszając  gotujemy ( na bardzo wolnym ogniu) , aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, w misie miksera umieszczamy masło i ucieramy na puszystą masę dodając jednocześnie startą na jarzynowej tarce czekoladę, następnie (cały czas ucierając na wysokich obrotach) dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
Przepis wygląda strasznie :) i nie ukrywam, że za pierwszym razem zamiast kremu wyszło - sama nie wiem co. Ale później było już tylko lepiej :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz