SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki mleka ( 3,2%)
- 250 g prawdziwego masła ( 82% tłuszczu)
- tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę ziemniaczaną mieszam z 0,5 szklanki mleka.
Mieszam (tylko do połączenia składników) 2 jajka i 2 żółtka.
Pozostałe mleko gotujemy i mieszamy z rozrobioną mąką ziemniaczaną. Gdy powstanie gęsty budyń dodajemy masę jajeczną i dalej energicznie mieszając gotujemy ( na bardzo wolnym ogniu) , aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, w misie miksera umieszczamy masło i ucieramy na puszystą masę dodając jednocześnie startą na jarzynowej tarce czekoladę, następnie (cały czas ucierając na wysokich obrotach) dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego kremu.
Przepis wygląda strasznie :) i nie ukrywam, że za pierwszym razem zamiast kremu wyszło - sama nie wiem co. Ale później było już tylko lepiej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz