CIASTO PARZONE
- 1 szklanka wody
- 1/2 kostki Kaśki
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.
Z podanej ilości pieczemy dwa blaty, (Ja upiekłam dwa naraz w termoobiegu.)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy i pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszmy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
KREM
- 600 ml kremówki
- ok 40 g cukru pudru ( jeżeli chcecie bardziej słodki dodajcie więcej)
- 1 serek mascarpone
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misie miksera umieszczamy śmietanę i zaczynamy ubijać. Po chwili dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Wyłączamy dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
Gotowe, przestudzone blaty przekładamy kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz