piątek, 17 lutego 2017

NUTELKA

Dziś ciasto z serii "To co mam w lodówce". Prostymi słowami - coś z niczego. Nazwę zawdzięcza Zuzi i Karolowi :)

PRZEPIS NA BISZKOPT 

BISZKOPT

Do podanej ilości kremu upiekłam biszkopt z połowy porcji, w tortownicy o średnicy 22 cm.

KREM

  • 360 g śmietany 36% ( u mnie zawsze Piątnica)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 serek mascarpone ( u mnie zawsze Piątnica)
  • 2 kopiaste łyżki nutelli
 W misie miksera umieszczamy śmietanę i zaczynamy ubijać. Po chwili dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Wyłączamy dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy już otrzymamy jednolitą konsystencję dodajemy nutellę i znowu delikatnie mieszamy.

KOŃCOWE WYKONANIE

  • Do nasączenia użyłam wody z cytryną i cukrem.

Gotowy biszkopt kroimy na 3 części. Każdą nasączamy i przekładamy kremem. Wierzch posypałam kakao i podprażonymi płatkami migdałowymi. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz