CIASTO PARZONE
- 1/4 l wody
- 1/2 kostki Kaśki
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Szprycą nakładamy male ptysie, ale nie zapomnijmy o odstępach ( ciasto podroście w pieczeniu).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
Gotowe ptysie studzimy. Gdy już będą chłodne kroimy na pół.
PRZYGOTOWANIE ŚMIETANY
Ubijamy ok 500 ml kremówki dodając ok 2 łyżek cukru pudru
( jeżeli chcecie bardziej słodką śmietanę dodajcie więcej - tu już wg. gustu)
KOŃCOWE WYKONANIE
Do przekrojonego ptysia wkładamy łyżeczkę dżemu, a na to ubitą śmietanę. Przykrywamy drugą połową ptysia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz