czwartek, 9 lutego 2017

PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Ptysie też zawsze robimy wspólnie z dziećmi. Jest przy tym sporo zabawy i fajnie spędzonego wspólnie czasu. Super ciastka na tzw. " na raz do buzi" :)

CIASTO PARZONE


  • 1/4 l wody
  • 1/2 kostki Kaśki
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Szprycą nakładamy male ptysie, ale nie zapomnijmy o odstępach ( ciasto podroście w pieczeniu).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.

Gotowe ptysie studzimy. Gdy już będą chłodne kroimy na pół.

PRZYGOTOWANIE ŚMIETANY 

Ubijamy ok 500 ml kremówki dodając ok 2 łyżek cukru pudru 
( jeżeli chcecie bardziej słodką śmietanę dodajcie więcej - tu już wg. gustu)

KOŃCOWE WYKONANIE

Do przekrojonego ptysia wkładamy łyżeczkę dżemu, a na to ubitą śmietanę. Przykrywamy drugą połową ptysia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz