SKŁADNIKI ( na 1 chałkę)
- 2 szklanki mąki
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki (kopiaste) cukru
- 2 łyżki Kaśki
- 0,5 szklanki mleka
- dodatkowo roztrzepane białko do posmarowania
KRUSZONKA
2 łyżeczki masła
1,5 łyżki cukru
0,25 szklanki mąki
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać mąkę i dalej ucierać.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misie miksera utrzeć jajka z pozostałym cukrem.
Masło topimy w garnku z pozostałym mlekiem.
Mąkę umieszczam w misie miksera ( jeżeli nie macie haka do zagniatania musicie zrobić to ręcznie), robię w niej dołek i wlewam wyrośnięty zaczyn. Następnie utarte z cukrem jajka a na sam koniec letnie masło roztopione z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy - w razie konieczności dosypujemy mąki.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile zagniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Z każdej robimy wałek i zaplatamy razem w warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz