niedziela, 5 lutego 2017

CHAŁKA

Dziś szalejemy z ciastem drożdżowym. I tak na kolację powstała przepyszna chałka :). No mówię wam niebo w gębie.

SKŁADNIKI ( na 1 chałkę)


  • 2 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki (kopiaste) cukru
  • 2 łyżki Kaśki
  • 0,5 szklanki mleka
  • dodatkowo roztrzepane białko do posmarowania


KRUSZONKA

2 łyżeczki masła
1,5 łyżki cukru
0,25 szklanki mąki

Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać mąkę i dalej ucierać. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
W misie miksera utrzeć jajka z pozostałym cukrem.

Masło topimy w garnku z pozostałym mlekiem.

Mąkę umieszczam w misie miksera ( jeżeli nie macie haka do zagniatania musicie zrobić to ręcznie), robię w niej dołek i wlewam wyrośnięty zaczyn. Następnie utarte z cukrem jajka a na sam koniec letnie masło roztopione z mlekiem. Dokładnie wyrabiamy - w razie konieczności dosypujemy mąki. 
Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. 

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile zagniatamy, a następnie dzielimy na 3 równe części. Z każdej robimy wałek i zaplatamy razem w warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Piekę w 180 stopniach przez ok. 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz