sobota, 18 lutego 2017

CHAŁWA

Większość z was pewnie kupuje chałwę w sklepie. My - jako jest zwolennicy - od jakiegoś czasu robimy ją sami. Tak jest zdrowiej i pyszniej.
Wydaje się być skomplikowana w zrobieniu, ale uwieżcie mi najgorszy jest pierwszy raz :).
Zachęcam was do wypróbowania przepisu.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel zapachu waniliowego


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Sezam umieszczamy na suchej patelni i delikatnie prażymy, od czasu do czasu mieszając. Bardzo ważne jest, żeby sezam się nie przypalił bo chałwa będzie gorzka i nic jej już nie pomoże. Tak naprawdę wystarczy go tylko dobrze podgrzać. 

Odstawiamy do wystygnięcia. 

Następnie umieszczamy go w małych ilościach  najlepiej w młynku do kawy i bardzo dokładnie mielimy. Musimy uzyskać jednolitą masę - bez ziarenek sezamu. 

Po zmieleniu przekładamy do miski, dodajemy miód, zapach i wyrabiamy w palcach. Musimy uzyskać konsystencję plasteliny ( jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodajemy więcej miodu). 
Formujemy kształt i wstawiamy do lodówki.
Najlepiej smakuje następnego dnia. 
Do chałwy możemy również dodać ulubione bakalie. 

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie jedna z lepszych rzeczy na świecie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie jedna z lepszych rzeczy na świecie

    OdpowiedzUsuń