SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD
- 160 g mąki
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 100 g zimnego, dobrego masła
- 1 jajko
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Następnie gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie przekładamy na blachę do tarty - wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką- nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na to fasolę lub kulki i do nagrzanego piekarnika.
Piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i fasole i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
Gdy tarta stygnie przygotowujemy Panna Cotte
SKŁADNIKI
- 300 ml śmietany 36%
- 100 ml mleka
- 30 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 170 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
SPOSÓB WYKONANIA
Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia.
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukry. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty - po tym czasie dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzewamy ( ale tylko delikatnie - nie może się zagotować) i wlewamy do czekoladowej mieszanki. Gęstniejącą przelać na kruchy spód. Wstawiamy do lodówki.
Gdy tarta już się zsiądzie układamy na niej ulubione owoce i zalewamy ulubioną galaretką rozrobioną w 250 ml wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz