piątek, 10 lutego 2017

TARTA CZEKOLADOWA Z OWOCAMI

Rewelacyjne ciasto. Piękne i tak samo pyszne. Zawsze wywołuje wielkie wow. Bardzo często do niego wracam. Jak nie ma świeżych owoców - jest tylko z galaretką.  Przepis podpatrzony na "moich wypiekach" .

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD

  • 160 g mąki
  • 30 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g zimnego, dobrego masła
  • 1 jajko


SPOSÓB WYKONANIA

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy. Następnie gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie przekładamy na blachę do tarty  - wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką- nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na to fasolę lub kulki i do nagrzanego piekarnika. 
Piekę w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i fasole i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy. 

Gdy tarta stygnie przygotowujemy Panna Cotte

SKŁADNIKI

  • 300 ml śmietany 36%
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny


SPOSÓB WYKONANIA

Do małego garnuszka wsypujemy żelatynę i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Do garnka wlewamy śmietanę, mleko, cukry. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty - po tym czasie dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzewamy ( ale tylko delikatnie - nie może się zagotować) i wlewamy do czekoladowej mieszanki. Gęstniejącą przelać na kruchy spód. Wstawiamy do lodówki. 

Gdy tarta już się zsiądzie układamy na niej ulubione owoce i zalewamy ulubioną galaretką rozrobioną w 250 ml wody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz