SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Następnie dodajemy resztę mleka, cukier, jajko i wyrabiamy dokładnie ciasto ( nie może być zbyt gęste).
Odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu smażymy na rozgrzanym oleju ( cały czas pilnując - lubią się przypalać), nakładając łyżką ( łyżkę maczamy w gorącej wodzie - ułatwi to nakładanie).
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz